QRM productieplanning software

 

Klantcase ESD Systeemwanden

ESD SYSTEEMWANDEN
Ooit gelet op de wanden in kantoorpanden? Luxe afscheidingen van glas, gesloten vergaderruimtes en whiteboards; ESD Systeemwanden is een vooraanstaand producent van systeemwanden voor de gespecialiseerde afbouwsector. Een van de speerpunten van het bedrijf is de scherpe levertijd. PROPOS software speelt daarin een belangrijke rol. Robin van Houwelingen, technisch directeur, vertelt: “PROPOS geeft enorm veel rust.”

“Vroeger werkte de productieleider met een Excelplanning en stuurde hij de jongens aan. In het begin was dat te overzien, maar toen er meer opdrachten binnenkwamen, werd dat lastiger. Hij kreeg de leiding over meer mensen en het onderhanden werk nam toe. Twee keer per dag hadden wij een langdurig overleg over de planning. Elke dag weer. Op een gegeven moment werkte hij heel hard om alles te organiseren, terwijl er op de vloer drie jongens stonden te wachten die niet wisten wat ze moesten doen. We waren heel afhankelijk van de productieleiding. Als hij op vakantie ging, stond alles op zijn kop. Dat zette er druk achter dat er een oplossing moest komen.”

Zelf controle
“Bij het zoeken naar plansoftware gingen we uit van het principe: het programma
mag ons niet vertellen wanneer wij vol zitten, alleen maar het werk tonen. We
willen zelf controle houden. Ook zit er bij de meeste systemen alsnog iemand achter de computer om de mensen in te delen, dat wilden wij juist niet. Via het internet vond ik PROPOS, en na een telefoontje besloot ik te kijken bij de fabriek van BOSCH Scharnieren waar PROPOS ontwikkeld is, en later nog op een beurs. Wat ons aansprak, was dat PROPOS terugrekent vanaf de leverdatum. Wij planden de andere kant op. Ook de flexibiliteit en de volautomatische planning waren doorslaggevend. Voorheen voerden we de PROPOS-codes nog handmatig in, maar sinds kort hebben we zelfs dat geautomatiseerd.”


Robin van Houwelingen, technisch directeur

Zombies
Wat ook heel belangrijk voor ons was, is het verantwoordelijkheidsgevoel dat PROPOS aanwakkert bij mensen. Onze productiemedewerkers hoeven niet steeds aan de planner te vragen wat ze moeten doen, maar hebben grip op hun eigen productie. Ze voelen zich sterk verantwoordelijk om te zorgen dat hun werk op tijd klaar is. We zijn eens ter oriëntatie gaan kijken bij twee fabrieken in Italië. Bij de eerste fabriek was de directeur aanwezig op de vloer en iedereen was heel vrolijk en begroette je. Een stadje verderop kwamen we bij de concurrent en daar keek niemand op of om. De mensen deden alleen maar hun werk, vijf schroefjes inboren en de machine zette de order weer door naar de volgende. Dat nemen wij nu als voorbeeld; wij zijn liever dat eerste bedrijf.”
 

"Sinds PROPOS maken we minder overuren"


Waardevol
“We hebben relatief snel beslist om tot aanschaf over te gaan. Natuurlijk is het wel een investering, qua bedrag en de tijd die je erin stopt; het duurde een aantal maanden om ons ERP-systeem opnieuw in te richten, en wij waren de eerste gebruikers. De aanschafkosten hebben we zeker binnen een jaar terugverdiend. Daarbij geeft het systeem ontzettend veel rust, structuur en inzicht. Er zijn bij ons heel veel pieken en dalen in de werkdruk. Soms heb je een tijdje niets te doen en dan moet je ineens blijven tot tien uur ’s avonds. Achteraf gezien hadden we dat makkelijk op kunnen vangen, maar dat overzicht hadden we niet. Sinds PROPOS maken we minder overuren. We hebben veel meer controle en kunnen overwerk gericht inzetten. Dat is fijn voor onze medewerkers en scheelt enorm in de kosten. Ook is onze leverbetrouwbaarheid veel beter en leveren wij nauwelijks nog incomplete projecten. PROPOS was de beste investering van ESD in de afgelopen jaren.”

Gebruik
“Wij verkopen samengestelde artikelen van bijvoorbeeld profiel, glas, etc. In PROPOS krijgt elk onderdeel van het productieproces een aantal uren toegewezen: werkvoorbereiding, tekenwerk, productie. Dan wordt de order geautoriseerd en gaat hij door naar de fabriek. PROPOS splitst grote projecten op in kleine deeltjes, dus soms krijgen we twaalf orders op een dag. Sinds kort hebben we ook iemand op de vloer die overzicht houdt en aanstuurt. We blijven doorleren en ontwikkelen, en dat doet PROPOS ook. Zo zijn we routes in de fabriek gaan versimpelen omdat voor sommige handelingen twee of drie minuten stond, die zijn we gaan samenvoegen tot één handeling.”

Sales en inkoop
“Inmiddels gebruiken we PROPOS zelfs bij offertes om de productietijd te bepalen. Er zit een simulator in waarmee je kan zien hoe een order de productie beďnvloedt. Ook inkoop bepaalt aan de hand van PROPOS wanneer ze bij leveranciers bestellen, zodat we niet teveel voorraad hebben. Zo werkt niemand langs elkaar heen en hebben we alles op tijd binnen. Onze voorraad gereed product en halffabricaten is sterk afgenomen. Onze voormalige productieplanner zit nu helemaal op zijn plek bij calculatie.”

Onderscheidend
“Op tijd leveren is altijd een kracht van ons geweest. We krijgen positieve reacties van klanten over onze professionele manier van werken. Wat ons bedrijf bijzonder maakt is onze flexibiliteit en innovatie. We verzorgen het complete traject, van ontwikkeling tot productie. We zijn een relatief kleine speler, maar onderscheiden ons. Bij ons kan je nu zelfs via de webshop bestellen, het komt rechtstreeks in ons ERP-systeem terecht. Dat scheelt tijd op orderverwerking en de verantwoordelijkheid voor de bestelling ligt bij de klant. We werken nu met 34 man en kunnen heel serieus concurreren op grote projecten. Je moet blijven vernieuwen om mee te doen. Steeds meer mensen weten wie ESD is. Onze kwaliteit en service verspreiden zichzelf via mond-tot-mondreclame. We willen onszelf de komende jaren neerzetten als interieurspecialist.”

In de praktijk
“In het begin was het best chaotisch in de fabriek. PROPOS heeft dat op orde gekregen. Ik ben nu actueel bezig met wat nodig is. Vroeger werkten we dagenlang over om producten te produceren die achteraf gezien nog helemaal niet hoefden. Dat is niet motiverend. PROPOS heeft daarin rust geschapen. Ik vond het niet moeilijk om ermee te gaan werken, en anderen ook niet. Het is wel belangrijk dat je goed test in het begin en dat je weet waar je op moet letten. De start en de einddatum, en welke orders op achterstand staan.”

 

“Het PROPOS scherm is overzichtelijk. Er staat bovenaan met welke order ik moet beginnen en
hoe lang ik daar ongeveer over mag doen.
Je ziet ook van tevoren welke orders eraan
gaan komen. Dat is handig omdat je weet
wat je kunt verwachten.”
 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Direct contact met PROPOS?

Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Uw naam:
Bedrijfsnaam:
E-mail:
Vraag:
  

 

 
(c) 2016  PROPOS software   |   PROPOS software   |   Voltastraat 84   |   7006 RW   |   Doetinchem   |   (+31) (0) 850 479 865   |   info@propos-software.nl