Als ik bij bedrijven op bezoek ben of als ik seminars bezoek, gaat het vroeg of laat over ‘pull productie’. Wat is het, wat zijn de voordelen en hoe creëer je eenvoudig een pull productie?
Om daar antwoord op te geven, moeten we kijken naar hoe productie traditioneel wordt gepland en aangestuurd. Een productieplanning in traditionele zin omvat voor alle te produceren orders per bewerking een geplande start- en einddatum. Deze zijn vooraf berekend op basis van het geschatte aantal uren werk per bewerking en eventueel een aantal theoretische optimalisaties. Op basis van deze planning worden de orders gestuurd; de eerste bewerking moet beginnen op de eerste geplande startdatum en daar eindigen op de eerste geplande einddatum. Daarna wordt de order doorgezet naar de volgende afdeling waar men op de planning kan zien wanneer de order daar moet starten en eindigen. Dit principe noemen we een push planning; orders worden van voor naar achteren door het systeem geduwd.
File
Het nadeel van een dergelijke push productie is dat je ook werk blijft duwen naar richtingen waar het al veel te druk is. Daar ontstaat een file van wachtende orders en het kost steeds meer moeite de orders gecontroleerd door de fabriek te krijgen. Het is alsof je steeds meer door een trechter probeert te duwen; er ontstaan ophopingen en het kost steeds meer kracht.
Pull productie
Het alternatief is een pull productie zoals wij die in PROPOS ondersteunen. Elke productiecel die capaciteit heeft, begint om werk te vragen. Hoe meer capaciteit, hoe harder er wordt gevraagd. De laatste productiecellen vragen orders aan de productiecellen voor hen. Die vragen op hun beurt weer werk aan de productiecellen daarvoor, enzovoort. Mede op basis van die vraag worden orders automatisch geprioriteerd. Productiecellen die al aardig vol beginnen te lopen zullen daardoor wat minder werk toebedeeld krijgen dan productiecellen die nog voldoende ruimte hebben. Dat wordt continu real time gemonitord en geoptimaliseerd zonder dat je daar naar hoeft om te kijken.
Zicht op bottlenecks
Naast dit mechanisme kan ook Digital POLCA worden ingeschakeld. Dit optionele mechanisme zorgt dat floating bottlenecks worden gedetecteerd. Bij detectie worden andere routes door de fabriek eerst benut, zodat de productieleiding de bottleneck kan helpen wegnemen. Kostbare tijd die verloren zou zijn gegaan door te werken aan orders die anders toch naar een bottleneck zouden zijn gestuurd, wordt zo ingezet voor orders die daarna hun weg vlot kunnen vervolgen.
Resultaat
Het resultaat van deze pull productie is dat de doorstroom van de orders op de werkvloer toeneemt en er minder uitzonderingen voorkomen (bijvoorbeeld productiecellen die uit het werk lopen). En dat zonder dat het je extra inspanning kost. Het wordt namelijk automatisch voor je geregeld. Het creëren van een pull productie is op deze manier niet meer dan het inregelen van het systeem en praktisch en doortastend reageren op de meldingen die het systeem geeft.
Dus, wat is pullproductie? Vergelijk het met hoe een rivier stroomt: door de zwaartekracht gestuurd altijd de weg met de minste weerstand zoekend. In je productie zorg je met pull dat je beschikbare capaciteit zo optimaal mogelijk wordt gebruikt om de doorstroom van orders te vergroten.