Op 80% plannen? Ik ben toch niet…

Wie zich in QRM gaat verdiepen hoort al snel dat je je productie maar voor 80% vol zou moeten plannen. Veel mensen schrikken daarvan. Dat is toch veel te weinig!?

Elk bedrijf wil zijn productiemiddelen zo optimaal mogelijk inzetten. Men probeert daarbij de 100% bezettingsgraad te benaderen. Het gevoel is dat de productiemiddelen dan optimaal presteren. Het tegenovergestelde is waar. Het productieproces begint dan tekenen te vertonen van een snelweg waarop te veel auto’s rijden: file! Productieorders staan veel te lang stil, doorlooptijden nemen toe en daarmee ook de kosten. Ter vergelijk: tijdens een file is de snelweg voor 100% bezet met auto’s, er is echter geen enkele doorstroming meer, mensen komen te laat op hun werk en het kost veel geld.
 

Files in productie voorkomen

In de gemiddelde high-mix-low-volume productieomgeving ligt het omslagpunt waarop de ‘files’ meer kosten dan de extra bezetting op productiemiddelen oplevert, rond de 80%. Bij sommige bedrijven of processen zal het wat meer zijn, bij andere wat minder (afhankelijk van de variatie in het proces) maar gemiddeld 80%. Daarom adviseert QRM om in het voren je processen niet voor meer dan dit percentage vol te plannen. Moet je dan nee zeggen tegen klanten? Natuurlijk niet. QRM houdt ook in dat je je organisatie zo inricht dat de capaciteit op je productiemiddelen zo veel mogelijk flexibel is. Overschrijdt de geplande bezettingsgraad de 80%, verhoog dan de capaciteit op het betreffende productiemiddel om de doorstroom van orders te garanderen, de kosten in de hand te houden en klanten tevreden te stellen met een levering die op tijd komt.
 

Ruimte voor verbetering

Wat doe je met de 20% capaciteit die je overhoudt? Deze gebruik je bijvoorbeeld om spoedorders vlekkeloos door je organisatie te laten lopen, om dingen die mis gaan op te kunnen vangen, om mensen te trainen en de kwaliteit en stabiliteit van je processen verder te verbeteren. Of je begint alvast iets in het voren te werken aan orders die zich daarvoor goed lenen (orders met weinig variatie). Op die manier kun je alsnog op een verantwoorde manier richting de 100% bezettingsgraad komen.
 

Doorstroom van productieorders

PROPOS software helpt je om de doorstroom van orders te garanderen. Het geeft je al in een vroeg stadium inzicht in waar je extra capaciteit beschikbaar moet maken voor een productiecel zodat je achteraf niet wordt geconfronteerd met extra overhead en extra kosten. Daarnaast biedt PROPOS real time tools om files op de werkvloer te voorkomen. De werkvloeraansturing zorgt voor veel rust, minder uitzonderingen en een betere controle. Daarnaast kun je met de PROPOS analyse-tools gemakkelijk de stabiliteit van elke productiecel over langere tijd beoordelen. Je krijgt dan snel inzicht in waar de variatie het grootst is en waar je maatregelen kunt nemen om de variatie verder te verkleinen. Dan ben je continu aan het verbeteren en aan het werken aan World Class Performance.

Interessant artikel? Stuur 'm door!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
E-mail naar een collega

Verder lezen:

Shop floor control
bij Drameco

Shop floor control bij Drameco

Shop floor control
bij Duits

Shop floor control bij Duits

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control
bij System Flex

Shop floor control bij System Flex

Shop floor control
bij Merrem

Shop floor control bij Merrem Kunststoffen

PROPOS met eigen ogen in actie zien?

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn. Vraag nu een demo aan!

Liever even bellen?

 (+31) 088 4561 265

Welkom terug!

Vertelt u ons iets meer over uw bedrijf, wellicht kunnen wij u verder helpen.

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden van PROPOS voor uw bedrijf zijn. U kunt ook een demo aanvragen.

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Heeft u een vraag over PROPOS of shop floor control?

Stel gerust uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Stel uw vraag

Bedankt!

Bedankt voor uw vraag! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u in de tussentijd meer weten over PROPOS in de praktijk? Download hier onze praktijkcases.