12 jaar PROPOS – Van maatwerk naar toonaangevende oplossing voor procesverbetering

PROPOS software is dé oplossing voor MKB productiebedrijven die grip willen krijgen op hunwerkprocessen en die met minder moeite sneller en vaker op tijd willen produceren. Het is ontstaanvanuit de praktijk en geïnspireerd op Quick Response Manufacturing (QRM). Een terug- envooruitblik.


Toen PROPOS 12 jaar geleden als zelfstandig bedrijf startte, was QRM nog relatief onbekend en moesten veel MKB productiebedrijven wennen aan het idee om schermen op de werkvloer te hebben voor het begeleiden, monitoren en optimaliseren van productie. In 12 jaar is er veel veranderd. PROPOS software werd in eerste instantie als maatwerkapplicatie ontwikkeld bij BOSCH Scharnieren in Doetinchem, producent van klantspecifieke scharnieren voor de industrie. Dat was tussen 2010 en

QRM leerde ons dat je bij productiebedrijven met veel variatie (High-Mix-Low-Volume productie) prestaties als doorlooptijd en leveringsbetrouwbaarheid niet verbetert door nog meer tijd in gedetailleerde planningen te steken. Die planningen komen nooit uit en zo blijf je achter de feiten aanlopen. Grip krijgen op onderhanden werk en bottlenecks, dat is de oplossing. Zorgen dat orders kunnen blijven stromen van bewerking naar bewerking en zo min mogelijk reden hebben om (te lang) stil te staan. Op die manier ontstaat een betrouwbare levertijd. Productieplanningen maak je dan op hoofdlijnen te maken, de details laat je aan de specialisten op de werkvloer over. Vervolgens optimaliseer je je processen om de doorlooptijden te verkorten.


Al snel ontstond de behoefte om die QRM implementatie bij BOSCH te ondersteunen en te borgen met slimme software voor het plannen en monitoren van orders, voor het begeleiden van de teams op de werkvloer, voor het optimaliseren van de doorstroom (flow) van orders en voor het geven van zinvolle statistiek om verbeterprocessen te sturen. Die software noemden we PROPOS en ook dit werd een groot succes binnen BOSCH.
Toen andere bedrijven die software zagen, voelden zij dat ze met diezelfde software snel stappen zouden kunnen zetten om ook met minder moeite sneller en vaker op tijd te produceren. Dat resulteerde in 2012 in de verzelfstandiging van PROPOS software. De eerste jaren stonden in het teken van succesvolle implementaties in Nederland en België. Ook werd PROPOS uitgebreid met optionele modules. Het optimaliseren van productieprocessen is en blijft de kern van PROPOS en het belangrijkste onderscheidende vermogen van andere systemen op de werkvloer, maar met die optionele modules zijn ook zaken mogelijk geworden als urenregistratie, registratie van geproduceerde aantallen en scrap, aansturing van heftrucks of AGV’s, registreren van verstoringen in het productieproces, enzovoort.

En op al die zaken kunnen ook weer analyses worden uitgevoerd. Alles voor de verdere verbetering van productie.

Vanaf 2019 is gewerkt aan een volledig nieuwe versie van PROPOS, webbased en cloud based. Deze versie heet PROPOS 4.0 en is medio 2021 door de eerste klanten met succes in gebruik genomen. Dit is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van PROPOS. Het implementeren van PROPOS en het werken met PROPOS is hiermee voor iedereen veel gemakkelijker geworden. Tot en met vandaag (en verder) wordt deze versie uitgebouwd met krachtige nieuwe functionaliteiten.

Tegelijkertijd hebben we ingezet op een aantal standaardkoppelingen met ERP systemen, waaronder Exact Globe, Exact Online, Ridder iQ, ECI|Bemet en MKG. Andere ERP systemen volgen. Ook dit heeft ervoor gezorgd dat implementeren sneller en gemakkelijker verloopt, waar onze klanten dan weer van profiteren.

Eind 2023 had PROPOS een prachtige klantenkring van ca. 50 bedrijven in Nederland, België, Estland en de Verenigde Staten die met veel plezier met PROPOS werken. Productiebedrijven met tussen de 25 en 250 medewerkers in de metaalsector (plaatverwerking en verspanen), houtverwerking, kunststofverwerking, glasverwerking, interieurbouw, meubelindustrie, elektronica, printing en meer.

Voor blijvende continuïteit en verdere groei heeft PROPOS aansluiting gezocht bij een grotere organisatie. Dit heeft medio 2024 geresulteerd in de overname van PROPOS door de Smart Manufacturing Group (SMG). Deze organisatie met meer dan 100 professionals heeft een focus op automatisering en procesverbetering voor de maakindustrie in Nederland en België. Voor de klanten van PROPOS betekent dit een breder en steviger fundament. Voor PROPOS software betekent het extra kansen voor groei.

Wij kijken uit naar de komende 12 jaren!

Interessant artikel? Stuur 'm door!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
E-mail naar een collega

Verder lezen:

Shop floor control
bij Drameco

Shop floor control bij Drameco

Shop floor control
bij Duits

Shop floor control bij Duits

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control
bij System Flex

Shop floor control bij System Flex

Shop floor control
bij Merrem

Shop floor control bij Merrem Kunststoffen

PROPOS met eigen ogen in actie zien?

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn. Vraag nu een demo aan!

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Welkom terug!

Vertelt u ons iets meer over uw bedrijf, wellicht kunnen wij u verder helpen.

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden van PROPOS voor uw bedrijf zijn. U kunt ook een demo aanvragen.

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Heeft u een vraag over PROPOS of shop floor control?

Stel gerust uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Stel uw vraag

Bedankt!

Bedankt voor uw vraag! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u in de tussentijd meer weten over PROPOS in de praktijk? Download hier onze praktijkcases.